Museum Twisca

 

Nadat in november 2017 de Nederlands Hervormde Kerk is verkocht, zit stichting Twisca zonder museumruimte.

De museumstukken werden voorlopig op de stal van Volkert Kay Dzn. Dorpsweg 85, opgeslagen. In de zomer van 2018 wordt een deel van de collectie tijdelijk tentoongesteld in de Doopgezinde kerk van Twisk. Na afloop van het seizoen gaat het weer terug in de opslag.

Februari 2019 komt het voormalig gemeentehuis Dorpsweg 87 in de verkoop. Het bestuur is enthousiast over de ruimte, nadeel is de de iets kleinere vloeroppervlakte dan de Karckezolder. Het gebouw is gesitueerd op een prima locatie, in het centrum van het dorp, tegenover de parkeerplaats het Coenplein.

 

 

De financiën en exploitatie zijn een struikelblok. De bovenverdieping kan verhuurd worden als appartement, welke voor een groot deel van de inkomsten zorgt.

Het zoeken naar sponsoren en het aanschrijven van fondsen vraagt veel tijd, maar het echtpaar Vok en Nel Kay-Sluis stellen voor het pand te kopen en het voor te financieren. Zij stellen Twisca in de gelegenheid bij fondsen en sponsoren genoeg geld bij elkaar te vergaren. Tot eind 2022 heeft het bestuur hiervoor de tijd. De voormalige raadzaal wordt ingericht als museum. Op 7 juli 2019 vindt de opening van het  museum plaats!

                                             

 

Museum Twisca: (Stand van zaken)

 

Het is wat stil geweest rondom de aanschaf van het museum. Hoewel het benodigde geld voor de aanschaf nagenoeg bijeen was, heeft het bestuur toch afgezien van de aanschaf. Omdat de exploitatie en onderhoud eenvoudigweg een te grote belasting zou leggen op de reserves en inzet van de bestuursleden en vrijwilligers. En wij zijn Vok en Nel Kay zeer dankbaar voor de door hen geboden voortdurende mogelijkheid om gebruik te kunnen blijven maken van het voormalige gemeentehuis. Dat geeft Twisca voorlopig voldoende zekerheid om het museum te blijven exploiteren. En we hopen dat u dit en de komende jaren ons opnieuw weet te vinden. Wij hebben iedereen die een schenking of bijdrage heeft gedaan persoonlijk op de hoogte gebracht en danken degenen die ons een dermate warm hart toedragen dat wij de gift mogen aanwenden voor voortzetting van het museum en de vereniging.

 

In  de maanden januari tot en met april 2020 is de kelder opgeknapt. En heeft het museum er een flinke museumoppervlakte bij, inclusief een filmzaaltje.

 

 

 

 

In de wintermaanden van 2021 zijn de voorwerpen van de thematentoonstelling  “75 jaar vrijheid” opgeruimd en zijn de voorbereidingen getroffen voor de nieuwe tentoonstelling: “Boter, kaas en boeren”.

Op zondag 6 juni 2021 gaan de deuren van dit seizoen voor de eerste keer open. Deze tentoonstelling duurt tot en met december 2023.

 

 

 

De kaasfabriek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hondenkar

 

Mei 2020: In de kelder wordt de tentoonstelling “75 jaar vrijheid” gerealiseerd. Op initiatief van het Westfries Genootschap zijn er 14 panelen met Westfriese oorlogsverhalen samengesteld. Deze panelen zijn in de kelder opgehangen. Daarnaast hangen er 5 panelen met verhalen en foto’s, van gebeurtenissen die in Twisk hebben plaatsgevonden.

Om de panelen heen worden de ruimtes met vele voorwerpen die met WOII te maken hebben ingericht. O.a. de overblijfselen van de neergetorte Beaufighter NE 465 in februari 1945.

 

 

 

Restanten van de op 17 januari 1945 bij Twisk neergestorte Engelse bommenwerper Beaufighter NE 465.

Restanten van de Beaufighter NE 465

 

 

 

 

 

 

 

Onderduiker in de kelder

 

 

Herinneringen aan de luchtoorlog.

Een Engelse vliegenier

Twee van de panelen

 

 

Regelmatig krijgen we  voorwerpen aangeboden waar we ook weer een leuk plekje voor weten te vinden.

Mocht U nog oude huishoudelijke voorwerpen, kleding, geschriften of andere zaken over hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, we komen graag even bij u langs. U kunt contact met ons opnemen via www.twisca@live.nl  of met een van de bestuursleden.