Twiscamuseum

 

Nadat in november 2017 de Nederlands Hervormde Kerk is verkocht, zit stichting Twisca zonder museumruimte.

De museumstukken werden voorlopig op de stal van Volkert Kay Dzn. opgeslagen. In de zomer van 2018 wordt een deel van de collectie tijdelijk tentoongesteld in de Doopgezinde kerk van Twisk. Na afloop van het seizoen gaat het weer terug in de opslag.

Februari 2019 komt het voormalig gemeentehuis Dorpsweg 87 in de verkoop. Het bestuur is enthousiast over de ruimte, nadeel is de de iets kleinere vloeroppervlakte dan de Karckezolder. Het gebouw is gesitueerd op een prima locatie, in het centrum van het dorp, tegenover de parkeerplaats het Coenplein.

 

 

De financiën en exploitatie zijn een struikelblok. De bovenverdieping kan verhuurd worden als appartement, welke voor een groot deel van de inkomsten zorgt.

Het zoeken naar sponsoren en het aanschrijven van fondsen vraagt veel tijd, maar het echtpaar Vok en Nel Kay-Sluis stellen voor het pand te kopen en het voor te financieren. Zij stellen Twisca in de gelegenheid bij fondsen en sponsoren genoeg geld bij elkaar te vergaren. Tot eind 2021 heeft het bestuur hiervoor de tijd. De voormalige raadzaal wordt ingericht als museum. Op 7 juli 2019 vindt de opening van het  museum plaats!

                                             

 

Twiscamuseum: (Stand van zaken)

 

 Stichting Twisca heeft tot eind 2021 de tijd om het geld bij elkaar te vergaren. Daarom zijn we gestart met het aanschrijven van fondsen en bedrijven. Het volgende bedrag is reeds binnengehaald: € 85.000,--. Een geweldig bedrag, maar we zijn er nog niet. Tevens wordt er een aparte werkgroep in het leven geroepen die zich ontfermt over het pand en de noodzakelijke taken, zoals beheer. Ook zijn de aankoopplannen gewijzigd. Het pand wordt gesplitst in museumruimte, inclusief kelder en appartement. Het is de bedoeling dat we alleen de museumruimte en kelder kopen, daardoor is het bedrag dat we bij elkaar moeten zien te krijgen, gehalveerd. Dit houdt in dat we ruim over de helft van het bedrag zitten!! Ook hopen we op steun van de dorpsbewoners en donateurs voor een schenking of het aanschaffen van een obligatie(s). Het is even uitgesteld vanwege de Coronamaatregelen, maar het plan is om in het voorjaar van 2021 bij de bewoners langs te gaan om de sponsoractie op te starten.

 

In  de maanden januari tot en met april 2020 is de kelder opgeknapt. En heeft het museum er een flinke museumoppervlakte bij, inclusief een filmzaaltje.

 

 

Mei 2020: In de kelder wordt de tentoonstelling “75 jaar vrijheid” gerealiseerd. Op initiatief van het Westfries Genootschap zijn er 14 panelen met Westfriese oorlogsverhalen samengesteld. Deze panelen zijn in de kelder opgehangen. Daarnaast hangen er 5 panelen met verhalen en foto’s, van gebeurtenissen die in Twisk hebben plaatsgevonden.

 

 

Van de Historische Vereniging Midwoud/Oostwoud hebben we o.a. overblijfselen van de op 17 januari 1945 in Twisk neergestorte Beaufighter NE465, een propellerblad van de Stirling W7530 1942, levensmiddelen, distributiebonnen en nog veel meer spullen in bruikleen gekregen.

Verder is een origineel bevrijdingsrokje afkomstig uit Twisk te zien. Dat rokje staat geregistreerd in het rokkenregister van het Nationaal Instituut te Amsterdam.

In de kelder is een filmzaaltje gecreëerd, waar filmbeelden van Twisk, uit de film: “Oorlogsmonumenten vertellen”, van uitgeverij Peter Sasburg, worden getoond.

 

 

Restanten van de op 17 januari 1945 bij Twisk neergestorte Engelse bommenwerper Beaufighter NE 465.

Restanten van de Beaufighter NE 465

 

 

 

 

 

 

 

Onderduiker in de kelder

 

 

Herinneringen aan de luchtoorlog.

Een Engelse vliegenier

Twee van de panelen

 

 

Regelmatig krijgen we  voorwerpen aangeboden waar we ook weer een leuk plekje voor weten te vinden.

Mocht U nog oude huishoudelijke voorwerpen, kleding, geschriften of andere zaken over hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, we komen graag even bij u langs. U kunt contact met ons opnemen via www.twisca@live.nl  of met een van de bestuursleden.