Openingstijden

 

Agenda

 

ANBI

 

Beleidsplan

 

A.V.G.

 

Links

 

Vlag

 

Wapen

 

 

Home

 

logo zonder letters nut

 

 

 

 

 

 

 

Museum Twisca

De gestolen barometer: Zoals u weet is de gestolen barometer van de voormalige gemeente Twisk teruggebracht en ligt voorlopig veilig opgeslagen.

Maar u kunt de barometer, geschonken door de erven van de familie Koeman wel in het museum bewonderen.

 

Wat is er dit jaar nog meer nieuw in het museum Twisca: een unieke vondst!!

 

In 2022 is er op het land langs de Noorderweg een speerpunt uit de bronstijd van het Tréboul type gevonden. Op de RCE in Amersfoort is de samenstelling van het brons gemeten. De analyses zijn in detail uitgewerkt, maar het lijkt erop dat de speerpunt uit koper met ca 10 % tin bestaat, met nog wat bijmenging van Arceen (0,4% en lood (0,02%) Opvallend is dat het gehalte nikkel, dat bij Engelse bronzen vaak hoog is –hier laag is. Er volgt nog een onderzoek met loodisotopen.

Het hout is onderzocht met de C14-toets methode en daaruit is gebleken dat het, zoals verwacht, een oudje is ….. 1867-1542 BC. (voor Christus)

 

 

 

De vaste collectie van het museum bestaat o.a. uit archeologische vondsten, timmermansgereedschap, handwerken, de dorpskist van de gemeente Twisk, restanten van de neergestorte Beaufighter en een kaaspers uit het jaar 1851, enz.

In de kelder is de thematentoonstelling: “Boter, Kaas en Boeren” gerealiseerd.

U vindt hier onder andere informatie over de twee stoomzuivelfabrieken die ons dorp Twisk rijk was, de materialen van de monsternemer, de laboratorium attributen

van dhr. Popma, informatie over kaas en boter maken enz. enz.

In de filmzaal draait de film: “Bereiding van boerenkaas in Noord-Holland”.

 

Twisker vlag:

De vlag is ŕ € 25,-- verkrijgbaar in het museum en bij Doe het zelfcentrum Rempt, Dorpsweg 138, 1676 GJ Twisk.

 

Donateur worden?

Ben u geďnteresseerd in onze stichting en nog geen donateur? Voor € 17,50 per jaar bent u al donateur. Aanmelden:  telefonisch 0227547424 of per mail twisca@live.nl.

Als donateur ontvangt u het jaarboekje gratis en heeft vrij toegang bij onze middagen.

 

Vrijwilliger:

Lijkt het u leuk en gezellig om een keer in het museum mee te draaien? Neem dan contact op met Peter Verboom 06 11066734 of Rinie Bobeldijk 0227-547424 of via twisca@live.nl.

 

In 1970 kreeg Twisk de status van Beschermd dorpsgezicht, van de 50 stolpboerderijen zijn 25 stolpen een rijksmonument. Daarnaast zijn er veel monumenten en beeldbepalende panden.

Sinds juli 2019 is het museum gehuisvest in het voormalig gemeentehuis van Twisk, gebouwd in 1889, gelegen in het centrum van Twisk, tegenover de parkeerplaats het Coenplein. Dit plein staat in verbinding met een fietspad, het “Kadetjespad” richting de Broerdijk. En ten noorden van Twisk ligt een waterberging, die tevens dienst doet als natuurgebied.

 

tel. 0227547424

www.twisca.nl

twisca@live.nl

 

Voormalig gemeentehuis van Twisk en de lagere

school anno 1954