Openingstijden

 

Agenda

 

ANBI

 

Beleidsplan

 

A.V.G.

 

Links

 

Vlag

 

Wapen

 

 

Home

 

 

logo zonder letters nut Museum Twisca:

Naast onze vaste tentoonstelling van o.a. opgegraven aardenwerk, handwerken, timmermansgereedschap, de uit 1700 daterende dorpskist, kaaspers uit 1851, speerpunt uit de 18e tot 17e eeuw voor Christus, barometers. is er in de sfeervolle kelder van het museum de thematentoonstelling “80 jaar vrijheid” gerealiseerd

Kom langs en laat u verrassen.

 

Museum Twisca is geopend

Zondag 6, 13, 20, 27 juli

Zondag 3, 10, 17, 24, 31 augustus

Zondag 7, 14, 21, 27 september.

Zondag 5 oktober en 2 november.

Openingstijd: 11:00 uur tot 15:00 uur.

 

!!! En nu te beluisteren in Museum Twisca:

Audiocast ‘De Beaufightercrash bij Twisk’
Op 4 mei 2025 ging in Theaterkerk Hemels de audiocast in première. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Theaterkerk Hemels, Stichting Twisca en gemeente Medemblik.

Piet Ham, Alexander Verboom en Gerda Blom hebben de tekst ingesproken, editor van het geheel is René Smit.

De audiocast is binnenkort te beluisteren via QR-codes bij het graf van piloot Maton en de herdenkingspaal langs het Hornderpad.

 

OT & SIEN FAIR:

Paul Metselaar en zijn team brachten op 21 en 22 juni de fair in zijn sfeervolle boomgaard

nieuw leven in.

Het museum was dit weekend gesloten want Stichting Twisca had een prachtige plek gekregen in de oude Zomerstal. Helaas was het zaterdag tropisch warm, maar de bezoekers wisten de fair toch te vinden. ’s Avonds zaten vele toeschouwers in de boomgaard en genoten van Karin Bloemen, welke arriveerde met de stoomtrein. Ook zondag weer stralend weer, met een enkel buitje. W mochten vele bezoekers verwelkomen.

 

Voorjaarsmiddag en uitreiking jaarboekje 2025:

Deze hebben zaterdag 5 april 2025 plaatsgevonden.

Onder grote belangstelling, ongeveer 70 bezoekers, gaf dhr. Hans Walrecht een lezing over het radarstation ‘Hering’ bij Medemblik en de Duitse nachtjagers, die veel Britse (en soms Amerikaanse) bommenwerpers neerschoten. Die kwamen terecht in het IJsselmeer of op het land. Er staan nog veel monumenten in het gebied die de herinnering aan de omgekomen bemanningen levend houden. En de droppings met materiaal voor het verzet kwamen ook aan de orde.

 

Na de pauze trad het cabaretduo Jé en Pé op. Of eigenlijk het cabarettrio op. Het duo had oud Twisker Carolien Leegwater weten te strikken. Twee jaar terug was het optreden een groot succes en ook dit jaar genoten we van hun sketch. De tekst is geschreven door Jan Schermer.

 

Het eerste jaarboek 2025 werd dit jaar uitgereikt aan aftredend bestuurslid Niek Boelis. Niek is 30 jaar bestuurslid, waarvan 18 jaar voorzitter, geweest. Iets wat niet te evenaren is.

 

De volgende bijeenkomst is de najaarsmiddag op zaterdag 1 november 2025. Deze middag krijgt een feestelijk tintje omdat we 30 jaar bestaan.

 

Barometer weer thuis: De gestolen barometer is weer thuis. Hij hangt sinds vrijdag 13 september 2024 weer in museum Twisca, het voormalig gemeentehuis van Twisk. U kunt deze barometer en de barometer geschonken door de erven van de familie Koeman in het museum bewonderen. 

Tijdens de opening van de Open Monumentendag op 13 september 2024 in het Dorpshuis Twisk is de barometer officieel in bruikleen aan stichting Twisca overgedragen.

Wethouder Jeroen Broeders van de gemeente Medemblik en voorzitter van stichting Twisca Peter Verboom ondertekenden deze middag de overeenkomst.

Wat is er dit jaar nog meer nieuw in het museum Twisca: een unieke vondst!!

In 2022 is er op het land langs de Noorderweg een speerpunt uit de bronstijd van het Tréboul type gevonden. Op de RCE in Amersfoort is de samenstelling van het brons gemeten. De analyses zijn in detail uitgewerkt, maar het lijkt erop dat de speerpunt uit koper met ca 10 % tin bestaat, met nog wat bijmenging van Arceen (0,4% en lood (0,02%) Opvallend is dat het gehalte nikkel, dat bij Engelse bronzen vaak hoog is –hier laag is. Er volgt nog een onderzoek met loodisotopen.

Het hout is onderzocht met de C14-toets methode en daaruit is gebleken dat het, zoals verwacht, een oudje is ….. 1867-1542 BC. (voor Christus)

 

Twisker vlag:

De vlag is à € 25,-- verkrijgbaar in het museum en bij Doe het zelfcentrum Rempt, Dorpsweg 138, 1676 GJ Twisk.

 

Donateur worden?

Ben u geïnteresseerd in onze stichting en nog geen donateur? Voor € 17,50 per jaar bent u al donateur. Aanmelden:  telefonisch 0227547424 of per mail twisca@live.nl.

Als donateur ontvangt u het jaarboekje gratis en heeft vrij toegang bij onze middagen.

 

Vrijwilliger:

Lijkt het u leuk en gezellig om een keer in het museum mee te draaien? Neem dan contact op met Peter Verboom 06 11066734 of Rinie Bobeldijk 0227-547424 of via twisca@live.nl.

 

In 1970 kreeg Twisk de status van Beschermd dorpsgezicht, van de 50 stolpboerderijen zijn 25 stolpen een rijksmonument. Daarnaast zijn er veel monumenten en beeldbepalende panden.

Sinds juli 2019 is het museum gehuisvest in het voormalig gemeentehuis van Twisk, gebouwd in 1889, gelegen in het centrum Dorpsweg 87 Twisk, tegenover de parkeerplaats het Coenplein. Dit plein staat in verbinding met een fietspad, het “Kadetjespad” richting de Broerdijk. En ten noorden van Twisk ligt een waterberging, die tevens dienst doet als natuurgebied.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

 

 

 

tel. 0227547424

www.twisca.nl

twisca@live.nl

 

Voormalig gemeentehuis van Twisk en de lagere

school anno 1954